perjantai 19. helmikuuta 2016

Kaksi Kai Niemistä – kaksi taiteilijaa

Kaksi Kai Niemistä, runoilija ja säveltäjä, kohtaavat Nikolainsalissa sunnuntaina 13.3.klo 17.00 konsertissa ”Istun tässä, ihmettelen”. Konsertissa kuullaan säveltäjä Kai Niemisen kitarateoksien lisäksi japanilaista kitaramusiikkia säveltäjiltä Toshio Hosokawa ja Toru Takemitsu. Runoilija ja kääntäjä Kai Nieminen lukee omien runojensa lisäksi japanilaisia runoja. Luvassa on ainutlaatuinen iltapäivä ja taatusti ajatuksia herättävä konsertti näitten herrojen parissa. 




Kitaristi-säveltäjä Kai Nieminen Jyväskylästä ja runoilija-suomentaja Kai Nieminen Pernajasta kohtasivat ensi kertaa elokuussa 2010 Jyväskylän Säynätsalossa UPM:n, Uuden Polven Museon, estradilla keskellä taidenäyttelyä. Muuan yhteinen jyväskyläläinen taiteilijatuttava oli saanut idean, että kaksi Kai Niemistä esiintyisivät yhdessä. Kai Niemiset olivat toki tienneet toistensa olemassaolosta, mutta vasta vähän ennen tätä esiintymistä he ensi kertaa olivat (puhelin- ja sähköposti-) yhteydessä toisiinsa. Tavatessaan he ystävystyivät välittömästi. Siitä lähin muusikko Kai Nieminen on lukenut runoilija Niemisen teoksia ja runoilija Nieminen kuunnellut muusikko Niemisen sävellyksiä ja esityksiä konserteissa, levyiltä ja Youtubesta.

Toisen kerran Kai Niemiset asettuivat esiintymislavalle elokuussa 2011 Keminmaan kunnantalon aulassa. Kolmas runon ja musiikin ilta järjestettiin Pernajan kirkossa kesällä 2012 ja vuonna 2013 he nousivat lavalle kolmesti: kesäkuussa Annikin runofestivaalissa Tampereella, heinäkuun alussa Sääksmäki soi -musiikkijuhlassa Voipaalan kartanossa ja syyskuussa Aino Acktén kamarifestivaalin Agricola-klubilla Helsingissä. Marraskuussa 2015 he esiintyivät Vaasa LittFestin klubi-illassa.

Musiikki ja runo vuorottelevat esityksissä. Muusikko Kai Nieminen on harras kirjallisuuden ystävä ja runoilija Kai Nieminen harrastaa musiikkia. Heidän mieltymyksensä ovat osoittautuneet sangen samansuuntaisiksi, ohjelmistot rakentuvat kuin luonnostaan, vaistonvaraisesti, musiikin ja runouden dialogiksi. Runoilija Nieminen on suomentanut paljon japanilaista runoutta, muusikko Niemisen repertuaariin kuuluu paljon myös japanilaissäveltäjien teoksia sekin näkyy yhteisessä ohjelmistossa. 



Säveltäjä ja kitarataiteilija Kai Niminen on säveltänyt kitaramusiikin lisäksi lukuisia suuren joukon konserttoja ja muita orkesteriteoksia, sekä soolo- ja  kamarimusiikkiteoksia. Useista hänen teoksistaan on tehty levytyksiä. Kai Nimiseen voi käydä tutustumassa mm. Suomen säveltäjien sivuilla
http://composers.musicfinland.fi/musicfinland/fimic.nsf/WLCBND/nieminen+kai/



Säveltäjä


Runoilija Kai Nieminen on julkaissut suuren määrän runokokoelmia, joista viimeisimpänä teoksen "Istun tässä, ihmettelen" vuonna 2012. Hän on saanut mm. valtion kirjallisuuspalkinnon sekä muita arvostettuja kirjallisuuspalkintoja. Niemisen syvä harrastuneisuus Japanin kirjallisuuteen ja kulttuuriin näkyy paitsi hänen runoissaan, myös hänen käännöstöissään. Nieminen on toiminut maassamme merkittävänä japanilaisen kirjallisuuden kääntäjänä.

Hänen pohdintaansa voi lukea vaikkapa seuraavassa Voi Hyvin- lehden linkistä
http://www.voihyvin.fi/artikkeli/runoilija-kai-nieminen-elaman-arvoitus-avautuu-hitaasti

 Runoilija

Tervetuloa varmasti ikimuistoiseen runon ja musiikin iltapäivään!
Liput konsertteihin tuntia ennen ovelta 15€, opiskelijat 5€, perhelippu 30€
Tiedustelut: soivakeskisuomi@gmail.com, puh. 050-5665 895

2 kommenttia:

  1. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
    takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
    Jumala siunatkoon teitä.

    VastaaPoista